Karrierépítés válságban is!

A karriered építése nem időszakos tennivaló. Mindig és folyamatosan törekedned kell arra, hogy építsd magad és tágítsd a lehetőségeidet!

Válságban hajlamos lehetsz a beszűkülő lehetőségeket látva egyre többet és többet dolgozni a munkahelyeden és az állásod megtartásáért. Mindeközben talán túl feszültté is válhatsz a megemelkedett stressz szint miatt, illetve a környezeteben élők alacsonyabb ingerküszöbe miatt.

Mindezek mellett és ellenére még inkább oda kell figyelj a karriered építésére és önmagad tudatos fejlesztésére!

  • Hogyan teheted ezt meg és melyek azok a pontok, amelyre oda kell figyelj?
  • Azaz hogyan tarthatod meg az állásodat és ha végképp menned kell hogyan tudod előkészíteni a könnyebb átlépést?


9 hasznos tanács, hogy könnyebben vészeld át a válságot / alkalmazottként/Ebben segít a KarrierTeremtés Onine Tanfolyam, melyből az alábbi részt itt és most olvashatod Te is:

A gazdasági válság és a cégek hiányos válságmenedzsment stratégiája aggodalomra adhat okot, ezért érdemes nyitott szemmel-füllel járnod és készülni az esetleges elbocsájtásra, kényszerű álláskeresésre.

Mit tehetsz már most, hogy megelőzd vagy, ha elkerülhetetlen, kezelni tudd a kialakult helyzetet?


1. Igyekezz megőrizni optimizmusodat és kerüld a konfliktusokat!

Elbocsájtáskor az elsők között általában a kölcsönzött munkaerőt, a próbaidőn lévőket és a nyugdíjkorhatárt már elérteket eresztik szélnek. Ezek után és ezek mellett, azonban a legkevésbé szimpatikus, kellemetlenkedő, személyes konfliktust okozókat bocsájtják el előszeretettel.

Ajánlott teendő: kerüld az összetűzéseket, munkahelyi vitákat, konfliktusokat kollégáiddal és feletteseddel egyaránt.

2. Ápold kapcsolataidat!

A jó állás megszerzésének és megtartásának kulcsa a kapcsolati tőke, mert általa hamarabb juthatsz olyan információhoz, mely kellő időben történő kiaknázása állást biztosíthat neked. Még jó időben értesülhetsz a közelgő leépítésről és így idejében kezdhetsz másik állást keresni.

Ajánlott teendő: Fordíts több figyelmet kapcsolataid ápolására, felelevenítésére! Az ünnepek jó alkalmat biztosítanak arra, hogy felvedd a régi ismerősökkel a kapcsolatot, és mindenki örül, ha észben tartják a számára kedves alkalmakat.

3. Járj szakmai konferenciákra!

A kapcsolatok ápolásának és új kapcsolatok szerzésének egyik legjobb módja, ha szakmai rendezvényeken veszel részt. Nem beszélve arról,hogy naprakészen tarthatod tudásodat is.

Ajánlott teendő: Hatékonyabb időgazdálkodással elérheted, hogy időt teremts magadnak a rendezvényre és ha jelenlegi céged nem is akarja/tudja támogatni a részvételedet érdemes lehet saját finanszírozással is részt vegyél konferenciákon, kiállításokon, hogy alkalmad legyen találkozni a szakmád-beliekkel.

4. Folyamatosan naplózd a munkád, különös tekintettel az eredményeidre!

A munkavégzés és állandó határidők betartása közepette nem biztos, hogy tudod figyelni mennyi mindent végeztél el a cég előrehaladása, profitnövekedése, vagy éppen a racionalizálása kapcsán. Eljöhet az idő, amikor mintegy védőbeszédként prezentálnod kell, miért te legyél az, akit megtart a cég.

Ajánlott teendő: Kezd el már most, ha eddig nem tetted volna, írásban vezetni az általad elért eredményeket, feljegyezni a fontosabb eseményeket, és ezt naprakészen – akár prezentálhatóan – tartani, mert szükséged lehet arra, hogy a megfelelő időben előhúzd. Ha pedig mindenképpen menned kell, az állásinterjúkon legalább képben leszel és könnyebben tudod majd eladni magad!

5. Fokozott önmarketing – avagy itt az ideje, hogy elfelejtsd: az öndicséret büdös!

Hiába szakadsz meg a munkában, vállalsz többet és maradsz bent túlórázni, ha erről senki sem tud. Ráadásul további terheket is fogsz kapni, mert úgy tűnhet, hogy még mindig vannak szabad kapacitásaid, azaz tétlenkedsz.

Ajánlott teendő: Dolgozz látványosan és tájékoztasd folyamatosan az illetékeseket, hogy éppen mit fejeztél be, milyen eredményekkel zárod a hetet, hónapot. Biztosítsd, hogy a feletteseid tudják, rád lehet számítani, te dolgozol és megteszel mindent azért, hogy a cégnek még ínséges időkben is jól menjen a szekere.

6. Tedd magad nélkülözhetetlenné!

Érdemes megfontolni olyan feladatok, túlórák elvállalását, amire máskor még csak nem is gondolnál. Vizsgáld meg, melyek a vállalat stratégiai fontosságú területei (pl. ügyfélkapcsolatok, lobbizás), kapcsolódj be ezekbe. Építs ki kapcsolatokat!

7. Ne feledkezz el az önfejlesztésről, továbbképzésről!

Még az is megeshet, hogy minden korábban felsorolt ajánlatot pontosan betartasz, de egyszerűen átszervezés miatt megszűnik az osztályod, vagy kivonják a terméket a piacról, amin dolgozol. Ezért, ha nem csak egy specifikus területre korlátozódik a tudásod, könnyebben tudnak számodra más területen, osztályon pozíciót ajánlani a cégen belül. Ha pedig ez semmiképpen nem lehetséges, sokkal jobb esélyekkel indulhatsz majd az állásvadászaton!

Ajánlott teendő: tekintsd át mely területek lehetnek elsődleges célpontjai egy átszervezésnek, leépítésnek és melyek maradhatnak fent. Igyekezz ezeken a területeken tudásodat feleleveníteni ill. bővíteni. Másoddiplomás képzések helyett inkább egy kiegészítő (pl. OKJ-s) képzést szerezz. Csiszold készségeidet, aktivizáld megkopott tudásodat, fejleszd nyelvtudásodat !

8. Járj utána és légy tisztában a jogaiddal!

A leépítés, elbocsájtás okozta sokk miatt lehet, hogy nem is gondolsz arra, hogy milyen következményekkel bonthatja fel veled a munkaszerződést a céged. Lehet, hogy igyekeznek pl. egy végkielégítésről megfelejtkezni.

Ajánlott teendő: Keresd elő és olvasd újra a munkaszerződésed, frissítsd fel munkajogi ismereteidet. Konzultálj egy munkajogi szakértővel és kerülj képbe, hogy mit tehetnek meg veled és mit nem.

9. Képezz pénz-tartalékokat!

Ha tényleg elveszíted a munkádat és jó pár hónapig nem találsz új állást, akkor igen kellemetlen helyzetben kerülhetsz és az álláskeresési stressz mellé még a megélhetési gondjaidat is a nyakadba veheted. Pénzszűkében pedig kénytelen lehetsz olyan állásajánlatot elfogadni, ami egyáltalán nem megfelelő, motiváló a számodra.

Ajánlott teendő: Költs kevesebbet és növeld a megtakarításaidat. Hozz létre vésztartalékot, aminek az összegét úgy határozhatod meg, ha megnézed mennyi pénzre van szükséged egy átlagos hónapban a megélhetésedre. Ezt az összeget szorozd meg legalább 6-al, ugyanis manapság érdemes legalább fél éves időszakra tartalékolni, mert az álláskeresés is elhúzódhat és az új bevétel csak a próbahónap végén érkezik.

About Pozsgai Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, személyiségfejlesztő tréner, önfejlesztő oktató anyagok és könyvek írója, előadó. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segíti elsősorban azokat, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, személyes tehetségeik és értékeik felismerése és kiaknázása.