Önfejlesztés – avagy hozd ki magadból a legjobbat!

Felismerted, hogy az életed nem olyan, amilyennek megálmodtad. Sőt nemcsak, hogy az álmaidat nem közelíti, hanem tele van nem szeretem és muszáj feladatokkal, nélkülözéssel és lemondásokkal. De az is lehet, hogy bár nincsenek mindennapi létfenntartással kapcsolatos gondjaid, mégis úgy érzed, hogy nem vagy a helyeden, nem azt csinálod, amit szeretnél és nem érzed jól magad a bőrödben.

Mindkét esetben valaminek a hiányát éled meg, legalábbis arra fókuszálsz. Biztos tapasztaltad már, hogy amire a figyelmedet irányítod abból még több lesz.

  • Miért ne fordítanád akkor figyelmed fókuszát olyasmire, ami jó a számodra, amiből többet szeretnél?
  • Mit tehetnél azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben?
  • Mit tehetnél, hogy munkád megelégedéssel járjon és anyagilag kielégítő vagy még jobb legyen?

Fejleszd önmagad!

De hogyan? Honnan indulj? Pontosan mit is fejlessz magadon? Mivel kezd el? Honnan tudod, hogy jól haladsz? Mi kellhet még, hogy végre eljöjjön a pozitív változás?

Mindezekre választ találsz az onfejlesztes.info oldalain!

Ez az oldal érted van. A fejlődésedért és azért, hogy napról napra legteljesebb önmagaddá válhass!

***

Honnan indulj?

A tudatos önfejlesztés és ezáltal a változás, életminőség javulás, mindig azzal kezdődik, hogy beazonosítjuk azt a helyet és állapotot, ahol éppen vagyunk. Tehát az ITT és MOST a kiindulópont.

Mindig onnan kell elindulni, ahol vagyunk és onnan kell tudni felállni, ahol vagyunk! Tehát kezdjük az alapokkal…tedd fel magadnak a 4 legfontosabb ÉletRendező kérdést! ÉletRendező, mert amint meg tudod válaszolni ezeket a kérdéseket, rendbe jössz az életeddel és a megfelelő irányba tudod rendezni az erőforrásaidat!

1. Ki vagyok és Miért vagyok itt?

Ahhoz, hogy tudjuk hol vagyunk meg kell vizsgáljuk a jelenünket és fel kell tárnunk a múltunkat, hogy megtudjuk hogyan jutottunk el a mostani állapotunkba. Önmagunk megismerése, gyengeségeink és erősségeink, tehetségeink és lehetőségeink feltérképezése és a reális énképünk kialakítása itt a legfőbb feladat. Ez az ÖNISMERET ÚTJA! Arra keressük a választ, hogy kik vagyunk és miért vagyunk itt éppen most, a 21. században.

Mindezeket megtudhatod a Pozitív Énképfejlesztő Online Tanfolyamon>>>

2. Mit akarok és Mit nem akarok?

Fontos, hogy ezek után át tudjuk látni a teljes életünket, értsük és érezzük önmagunkat. Ehhez el kell fogadjuk mindazt, ami korábban velünk történt és amit ennek kapcsán megéltünk, megtapasztaltunk. Ez az ELFOGADÁS ÚTJA! De az elfogadásnak nem kell azt jelentenie, hogy bele is kell nyugodjál abba, hogy már ennek eztán is így kell történnie! Az, hogy valami a múltban egy bizonyos módon alakult, nem kell hagynod, hogy ugyanazon minta szerint alakítsa-rombolja tovább az életedet. Egyszerűen az elfogadás után el kell döntsd mit akarsz megtartani és mit akarsz megváltoztatni. Ez a LEVÁLOGATÁS szakasza!

A jövőnket alapos önismeretre és önmagunk elfogadására érdemes alapoznunk. De ahhoz, hogy el tudjunk indulni bármerre is, szükségünk van egy irányra, egy jövőképre, ami felé tartunk majd. Ez a JÖVŐKÉP megalkotásának és a CÉLOK megfogalmazásának szakasza!

Erre a kérdéskörre nyújt hatékony megoldást a Célkitűzés-Célmegvalósítás Tanfolyam!>>>

3. Mire van szükségem, ahhoz, hogy megvalósítsam azt, amit akarok…és mire nincs?

Ha már tudjuk honnan jövünk, hol vagyunk most és merre akarunk tartani a jövőben, akkor fel kell készülnünk a megvalósításra. Vannak olyan dolgok, amire mindenképpen szükségünk van még az indulásunk előtt…mint minden nagyobb utazásnál:) Ilyenek az úti cél, a térkép, az iránytű és/vagy GPS, elemózsia, lelkierő és motiváció! Megtervezzük a célunk elérését, legalább stratégiai pontossággal:) és megállapítjuk mire lesz szükségünk ahhoz, hogy a jövőképünket meg tudjuk valósítani!

Ezen a ponton felméred, hogy milyen eszközökre, tudásra, forrásokra, és milyen támogatásra lesz szükséged a megvalósításhoz.

Vannak olyan alapképességek-készségek, amelyekre szükséged lesz, ahhoz, hogy elérd a céljaidat, álmaidat, és testi-lelki-szellemi szempontból kiteljesítsd magad. Ezeket pl. a N.Ö.K. kutatásai és a vonatkozó szakirodalmak alapján meg lehet határozni. Így, amire biztos szükséged lesz, azt meg tudod tanulni: CÉLMEGVALÓSÍTÁS képessége és szokásrendszere.

Ezen a ponton nyújt bizonyítottan eredményes segítséget az Önmenedzsment Tanfolyam>>>

4. Hogyan leszek képes elérni mindazt, amit akarok?

Nem kell mindennel rendelkezz mielőtt útnak indulsz, de a cél eléréséhez gondoskodnod kell arról, hogy útközben beszerezz és megóvj mindent, amire szükséged van! Amire nagy szükséged lesz: előrevivő és lehetőleg pozitív SZEMLÉLETRE, ahogy én hívom KREATÍV-KONSTRUKTÍV ÉLETSTRATÉGIÁRA!

Hogy jobban értsd a kreatív-konstruktív életstratégia fogalmát:

A fenti kérdést: “hogyan leszek képes elérni mindazt, amit akarok?” én szeretem máshogy fogalmazni egy ponton túl: “hogyan tehetem magam képessé arra, hogy elérjem azt, amit akarok?”. Ez nagyon fontos rész, hiszen arról van szó, hogy az úton jelentkező akadályok miatt fel kellene adjál bármit is. Sőt. Az akadályok inkább azt szokták megmutatni, hogy mi az, ami még hiányzik a továbbhaladáshoz. Tehát a céljaim megvalósításában és az életemben általában én úgy gondolkodom, hogy rendben, ha valami igazán fontos nekem és még! nem vagyok képes megtenni/megélni, akkor képessé kell tennem magam az adott állapot megélésére. Ehhez meg kell teremtsem a feltételeket, ha kell tanulok, ha kell elengedek, ha kell számot vetek a múlttal, stb…amire szükség van, azt megteszem…képessé teszem magam valaminek a megélésére!

A szemléleten és életstratégiádon túl meg kell erősíts magadat az életed során, nap, mint nap. Szükséged van arra, hogy bízni tudj önmagadban és a környezetedben, az “események pozitív alakulásában”, a lehetőségek feltárulásában és abban, hogy a kellő pillanatban képes leszel az adott lehetőséggel élni, a kellő lépéseket megtenni.

Mindehhez szükséged lesz a BELSŐ ERŐFORRÁSAIDRA! Fontos lesz, hogy tudd magad MOTIVÁLNI, ÉS hagyd magad INSPIRÁLNI.

Mindezekben három módon is tudok segíteni, ha szeretnéd:

1. Folyamatos inspiráció az onfejlesztes.info levélsorozatával – ingyen!

2. Self-coaching, azaz “légy önmagad mentora” program, online tananyagokkal, munkafüzetszerűen önállóan elvégezhető feladatokkal, mely kiegészíthető az önálló munkádat összefogó, a nehéz pontokon átsegítő személyes coaching alkalmakkal. Ajánlás a leghatékonyabb személyes fejlődésedhez: menj el addig ameddig el tudsz egyedül, ehhez használj minden lehetséges segédletet (internet, könyvek, cikkek, online tanfolyamok stb.) és onnantól kérj személyes segítséget olyan embertől aki előtted jár az úton.

3. Személyes tanácsadás és coaching, mely az egész életed áttekintésére (life coaching), vagy egy-egy életterületre is fókuszálhat (párkapcsolati coaching, karrier coaching, üzletviteli / vállalkozás coaching, önmegvalósítás coaching)

***

Mindezekben és mindezeken túl…

Miben tud segíteni Neked még az Önfejlesztés.info oldala?

Az önfejlesztést minden lehetséges módon támogató oldal azért jött létre, hogy a fejlődni vágyókat, haladásukért tenni akarókat segítse tippekkel, tanácsokkal, önmagukat mélyebben megismerni, a lehetőségeiket és a horizontjukat folyamatosan kitágítani, a gátló tényezőkre megoldásokat mutatni. Az oldal 2009. májusa óta ebbe az irányba fejlődik és az önismeretet, önfejlesztést, ezáltal az önmegvalósítást segítő információkat gyűjti egy csokorba egy speciális tudásbázist, inspirációt, támogatást és erőforrást nyújtva.

***

TIPP:

Ha még nem tudod min kellene változtass, merre szeretnél fejlődni, mivel és hogyan kezdj hozzá életed átalakításához, akkor kérd az “Az Önmegvalósítás Útján ” című INGYENES e-kurzust, és közben letisztázhatod, hogy mi is az, amivel és ahogyan meg tudod kezdeni az önfejlesztést a lehető legcélirányosabban és leggyorsabb eredményt elérve:

Az Önmegvalósítás Útján: önismeret, önfejlesztés útmutatás, inspiráció a pozitív változásra törekvőknek!>>>

Az ingyenes online tanfolyam indításának belépő feltétele, hogy kitöltesz egy kérdőívet, mely a Mit  az Önmegvalósítás? címmel, mára 15 éve folytatott  internetes kutatásom alapja. Te segítesz nekem a kutatásomban, én segítek neked az önmegvalósításodban!

Nézd meg és dönts utána, nem igényel tőled sok időt, viszont sok hasznos felismerést hozhat már a kérdőív kitöltése is>>>

Ha fejlődni vágysz, javítani szeretnél életkörülményeiden és életminőségeden és hiszed, hogy önfejlesztéssel valóban lehet előrejutni, akkor neked való a 

Tudatos Önfejlesztők Társasága

 S ha még nem iratkoztál fel a Tudatos Önfejlesztők Társaságába, akkor itt azt is megteheted.

Miért?

Hogy ingyen kapj információkat, cikkeket, tudásanyagot és támogatást az önfejlesztésedhez!

Próbáld ki…A TÖT-tagként hozzáférhetsz:

  • a zárt infotartalmakhoz
  • a VálságStratégiák tudásanyagához
  • a legfontosabb tudnivalókhoz önfejlesztés témában
  • az önfejlesztés lehetőségeit, útjait, módszereit leíró cikkehez
  • folyamatos inspirációhoz, hogy addig menj, ameddig álmaid életét éled!

Neved:*
E-mail címed:*
Melyik téma érdekel a legjobban? (karrier, pénz, kapcsolatok, önmenedzsment, énkép, egyéb):

About Pozsgai Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, személyiségfejlesztő tréner, önfejlesztő oktató anyagok és könyvek írója, előadó. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segíti elsősorban azokat, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, személyes tehetségeik és értékeik felismerése és kiaknázása.