Az Önmegvalósítás Útján 1.

Orientáció

Kitöltötted a Mit jelent az Önmegvalósítás? c. kérdőívet>>>, s ennek minden bizonnyal belső motivációs indíttatása volt benned. Feltételezem, hogy azért vagy most itt, mert szeretnél fejlődni, más szempontokból rálátni önmagadra, a fejlődésedre, az életed miértjeire. Mindebben kíván segítséget nyújtani Neked ez az online tanfolyam.

Lássuk is, hogy mi vár Rád Az Önmegvalósítás Útján c.  tanfolyamon?

Az Önmegvalósításról beszélve először az önmegvalósítás útjáról írok Neked, s indítok benned el egy belső  beszélgetést.  Belső beszélgetést, mert számos olyan gyakorlatot hozok Neked, amivel önmagadban kerülhetsz egyre beljebb és beljebb. Az egyes leckék során szépen sorjában összefoglalom számodra az önmegvalósítás fogalmához kapcsolódó legfontosabb tudásanyagot és gyakorlati tanácsokat. Majd kitérek a férfi és női önmegvalósítás sajátosságaira, különlegességeire is. 

Miért érdemes leckéről-leckére olvasnod az egyes anyagrészeket, s megcsinálnod a “belső beszélgetés gyakorlatokat”?

 • valóban átlásd, hogy mekkora folyamatban vagy TE, s veled együtt az emberiség egésze.
 • tudd, az önmegvalósítás egy életcél beteljesülését jelenti valójában, s
 •  ezért egy egész életet betöltő “megfejlődnivalót” hoz magával.

Szeretném azt is, ha az Önmegvalósítás Tanfolyam végére értenéd és átlátnád, hogy:

 • milyen utakon haladhatsz
 • mit érdemes tenned, hogy valóban a legjobb önmagad szerinti, szíved vágyának megfelelő életet teremthesd meg magadnak és szeretteidnek.

A leckék során alapjában tehát átlátást, rálátást adó anyagokat fogsz kapni, melyek megadják a szükséges tudást ahhoz, hogy:

 • felismerd mivel van valójában gondod
 • mit is szeretnél valójában
 • tudd merre érdemes továbblépned

***

S mielőtt beleugranánk mindabba, amit én összekészítettem a számodra, kérlek fogalmazd meg, hogy mit jelent számodra az önmegvalósítás. Ehhez segíthet az Önmegvalósítás kérdőívben adott válaszod is. Jó, ha van egy belső képed melyet aztán kedvedre és igényeid szerint csiszolhatsz tovább az egyes leckék mentén. Tehát célom nem egyfajta agymosáson átvezetni Téged, hanem a saját belső véleményedet, megérzéseidet kihozni, finomítani a saját utadon tovább segítve Téged.

GYAKORLAT 1.

Mit jelent SZÁMODRA az önmegvalósítás?

Javaslat: csukd be a szemed egy pillanatra (ez segít befelé figyelni és megállítani a rohanó elmédet) és fogalmazd meg magadban a választ és hagyd hogy megszülessen benned egy belső fogalom vagy annak érzete arról, hogy mit is jelent az önmegvalósítás a számodra.

 S ha már kinyitottad a szemed, megszületett benned a belső válasz, akkor lépj tovább a második gyakorlatra:
GYAKORLAT 2.
Milyen lenne az életed akkor, amikor megtaláltad az utadat, megtaláltad a tehetségeidet és annak megfelelően építetted fel az életed?
Javaslat: csukd be a szemed egy pillanatra ismét és fogalmazd meg magadban a választ és hagyd hogy megszülessen benned egy belső kép és érzet, arról az állapotról, amelyben boldognak, kiegyensúlyozottnak érzed magad az életedben.
Tippek:
 1. Írd le minél részletesebben mindazt, amit éreztél, esetleg láttál önmagadból, s egy olyan életből, melyen kibontakoztatod a benned rejlő lehetőségeket. Ehhez jó, ha nyitsz egy naplót, jegyzetfüzetet – akár fizikai, akár elektronikus formában.
 2. Térj vissza ehhez a belső képhez minden nap, legalább a következő 21 nap során naponta egyszer és nézegesd, alakítsd, finomítsd tovább. Így minél több részleted lesz, felébrednek és megerősödnek benned az érzetek és a vágyak is. Ez jó, mert motiváció ébred benned a megvalósításra.
 3. Egyenlőre ne foglalkozz a miért nem-ekkel, csak írd le őket, ha nagyon nyomasztanak. Bátran gyűjts egy “miért nem tudom megcsinálni”, “mi akadályoz ebben és abban” listát. Végezetül meglátod belőle, hogy mennyi mindenben és hogyan akadályozod magad az elméd önszabotázs akcióival a megvalósításban, s így önmagad belső lehetőségeinek kibontakoztatásában.
***
A Belső Beszélgetésből belső irányvonalak és belső bizonyosság válik
Amiért belső beszélgetéseket indítok benned az az, hogy kialakuljon benned egy vélemény, egy megfogható, átlátható és minden ízében érezhető, minden színében látható érzet arról, hogy mi az, amit valójában keresel.  Ha tudod mit keresel és mit szeretnél, akkor lesz egyedül esélyed arra, hogy megtaláld, ha megtaláltad felismerd és elfogadd mindazt, amit magad köré megteremtettél.
A belső beszélgetésből így külső pár-beszéd válik
 
Hiszen, ha tudod mit akarsz, mi felé törekszel, akkor azt elkezdheted kommunikálni a külvilággal. Így folyamatos párbeszédben leszel a környezeteddel, nem zárkózol be többé önmagadba. Ha mégis megteszed attól való félelmedben, hogy nem fogják ‘jól’ fogadni, akkor ahhoz is lesz egy-két tippem, tanácsom:)
***
Extra Tipp
 
Mi vagy ki segíthet még ebben a belső folyamatodban?
Mint minden tanulási folyamatot, nagyon tud segíteni egy barát, vagy ún. “tanuló társ” érdemes választanod valakit magad mellé, aki szintén kapja a leckéket és halad ebben a folyamatban, s szívesen megosztanád vele mindazt, ami benned kialakult.
Ha van olyan ismerősöd, aki szintén kitöltötte a kérdőívet választhatod őt
vagy, ha
valaki mással vinnéd végig ezt a folyamatot, akkor küld el neki ezt a linket, s ha ő is kitöltötte a kérdőívet, akkor azt is megbeszélhetitek, s ezen leckéket is megkapja tőlem, tehát együtt tudtok majd haladni mindebben.
AJÁNDÉK:
Az Önmegvalósítás Útján c. online tanfolyamon való részvétel
Töltsd ki a kérdőívet: Szerinted mit jelent az Önmegvalósítás?>>>
***

Eredményes önmegvalósítást, teljes, örömteli életet kívánok Neked:

Pozsgai Nikoletta

önmegvalósítás specialista, önfejlesztő könyv író

www.onfejlesztes.info / www.noionmegvalositas.hu / www.kineziologiakezeles.hu

S rólam bővebben itt találhatsz megannyi információt:

www.pozsgainikoletta.com

About Pozsgai Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, személyiségfejlesztő tréner, önfejlesztő oktató anyagok és könyvek írója, előadó. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segíti elsősorban azokat, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, személyes tehetségeik és értékeik felismerése és kiaknázása.