Bal vagy jobb féltekésen valósítasz meg célokat?

A Célmegvalósítás Tanfolyamból hoztam nektek egy hasznos olvasnivalót. Szeretném, ha át tudnád látni a különböző megközelítéseket, hogy megtalálva a saját utadat, a céljaidat könnyebben valósíthasd meg.

A célmegvalósítás 3 útja

1. A Bal agyféltekés célmegvalósítás

A bal agyféltekés, racionális és logikusnak mondott út, az úgymond sokak által ismert széles körben publikált formája a célmegvalósításnak. Ide tartoznak azok az elsősorban lineáris keretek között gondolkodó módszerek, amelyek a célkitűzéstől, a céltervezés folyamatán keresztül és a terv egyes lépéseinek végrehajtásán keresztül visznek el a célod megvalósulásáig.

Ez a megközelítés a bal agyféltekében megtalálható agyi funkciókra támaszkodik és alapjaiban racionális, elemző hozzáállás, előfeltételezi, hogy a módszer alkalmazója szeret rendszerezni, szereti aprólékosan átlátni a folyamatokat és azokat lépésről-lépésre végrehajtani, akkor és ott, ahol annak a terv szerint meghatározott időintervallumban meg kell történnie.

A bal agyféltekés hozzáállás szerint előre tervezzük az esetleges akadályok megjelenését és elhárításuknak lehetséges forgatókönyvét. Ebből a nézőpontból már az előtt készülünk a probléma felmerülésére, mielőtt az megjelent volna ténylegesen.

Előnye ennek a megközelítésnek, hogy jól átlátható, az egyes lépések konkrét tervbe foglalhatók, az elme számára megnyugtató válaszok születnek az őt nyugtalanító bizonytalansági kérdésekre. Az erőteljes strukturáltság megnyugtatja az egyént, használatával minden reggel pontosan tudjuk, milyen feladategységek jutnak aznapra. Ennek okán aktív és fókuszált munkával komoly eredmények érhetők el.

A bal agyféltekés megközelítés hátránya, hogy általában túlságosan merev és ragaszkodik az előre létrehozott struktúrákhoz, tervpontokhoz, időkorlátok betartásához.

Ha nem várt esemény lép fel, akkor az embernek el kell döntenie, hogy a tervével mit csinál. Ilyen esetekben gyorsan priorizálni kell, és a tervtől való eltérés önmagában az arra hajlamos egyéneknél frusztrációt, belső szorongást kelt. Azokra az emberekre, akik jellemzően kreatív gondolkodásúak, szeretnek a jelenben élni és könnyedebben veszik az életüket, úgymond spontánabban élnek, általában az önmagukra erőltetett keretek miatt rosszul érzik magukat, kitörni vágynak, itt-ott nem tartják be az egyes pontokat és viszonylag gyorsan felborul a céltervük követése. Azaz lehet, hogy eljutnak a terv létrehozásáig, de azzal a lendülettel általában félre is teszik.

Az első a manapság legelterjedtebb racionális, bal agyféltekés megközelítés szerinti célmegvalósítási módszertan, alapvetően férfiak hozták létre, ami nagyon sok esetben nem működik jobb agyfélteke dominanciás férfiaknál, illetve a nők többségénél.

2. Jobb agyféltekés célmegvalósítás

A célmegvalósításnak van egy másik útja, amelyet eddig kevéssé publikáltak, legalábbis a célmegvalósításról szóló, többségében üzleti irányultságú önfejlesztő könyvekben. Ellenben a spirituális irodalom szinte csak erről szól, bár a tudatos teremtésre és a vonzás törvényére hivatkozik közben.

Jobb agyféltekés célmegvalósításnál arról van szó, hogy a jobb féltekére jellemző tulajdonságokat használjuk a megvalósítás folyamatában. Így a kreatív, rugalmas és konstruktív gondolkodásra, a vizualizációs és meditációs technikákra, a zenei és hallás utáni tanulás képességére alapozunk első sorban. Fontosabbnak tartjuk a pontos tervek készítése helyett a nagyobb léptékű, úgynevezett stratégiai tervezést. Ilyenkor nem fontos, hogy ismerjük a konkrét lépéseket, az egyes alcélokat, melyek a fő célunkhoz vezetnek. A jobb agyféltekés megközelítés nem kíváncsi a részletekre, ellenben egyszerűen, belső meggyőződésből tudja, hogy el fogja érni a célját.

Kihasználja a szinkronicitásban rejlő lehetőségeket, sőt generálja azokat gondolatainak tudatos irányításával. A vizualizációk során a célra és az ahhoz kapcsolódó érzelmekre koncentrál, ami jellemzően szintén jobb féltekés funkciókör.

3. Az integratív célmegvalósítás

A két megközelítés integrációja hozzásegít az egyéni jellemzők szerinti saját célmegvalósítás módszer kidolgozásához és használatához. Az integráció lényege, hogy két részműködést és részmegközelítést egyesítettem, úgy, hogy az egyes elemek segítsék egymást és a célok megvalósítását. Egyfajta hidat képeztem tehát a két eltérő és egymástól távol álló megközelítés szerint. A hidat ki-ki a maga oldaláról közelítheti meg és annyiban kell támaszkodnia a híd másik oldalára, azaz a nem domináns féltekéjére, amennyiben az felgyorsítja és megkönnyíti a célmegvalósítását.

Azt tapasztaltam a két módszertan tesztelése során, hogy mindkét célmegvalósítási megközelítésből meríteni érdemes, de az egyéni jellemzők szerinti mértékben.

A harmadik módszer egyébként az igazi tudatos teremtés módszere, mely az agyféltekék integrációjára és az elmei kapacitások növelésére, maximalizálására épül.

Az integratív módszer alkalmazása a nők számára könnyebben elsajátítható, mert a női agy a férfi agytól eltérően működik, alapvetően jobb agyféltekei dominanciájú, ami nyitottabb, mint az elveihez ragaszkodó bal féltekei megközelítések. A nők képesek a két agyfélteke között könnyebben váltani, holisztikusan tekinteni a világra, vagy egyszerre több dologgal foglalkozni. Ez szintén megkönnyíti számukra az integratív módszer elsajátítását. A bal agyfélteke dominanciájú férfiaknak és nőknek azt tudom javasolni, hogy erősítsék jobb féltekés működéseket és végezzenek a két agyféltekét harmonizáló, azokat integráló gyakorlatokat. A férfi agy esetében ez különösen fontos, mert itt biológiai okokból nem erősödött meg az ún. corpus callosum, a két félteke közötti híd, mely a féltekei váltást segíti elő.

A CÉL-KIT célmegvalósítás online Tanfolyamon>>>, a célmegvalósítás folyamatát és módszertanát mutatom meg számodra, mindemellett a saját agyi és pszichés habitusodnak leginkább megfelelő technikákat sajátíthatod el a tanfolyam leckéi során.

***

Tipp:

Kérlek gondold át, hogy a fenti utak közül TE melyikkel hányadán állsz.

Szerinted melyik út lehet számodra a leginkább járható, melyik a legkevésbé?

Sokat segít majd, ha tudod magadról, hogy alapvetően milyen agyféltekei dominanciával rendelkezel. erre számos teszt készült már, egy saját fejlesztésű, 50 kérdéses tesztet ajánlok neked a kezdéshez:

Melyik a domináns agyféltekéd?>>> »

About Pozsgai Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, személyiségfejlesztő tréner, önfejlesztő oktató anyagok és könyvek írója, előadó. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segíti elsősorban azokat, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, személyes tehetségeik és értékeik felismerése és kiaknázása.