Az Önmegvalósítás Útján 4. – Köztudati értelmezés és megítélés

1.3. Az Önmegvalósítás Köztudati értelmezése – avagy miért olyan negatív a közítélet?

Az általánosabb hétköznapi szóhasználatot és jelentéstartalmat alapul véve, a társadalom az önmegvalósítás alatt elsősorban a karrierben, munkavégzés által való önkiteljesedést ért. Gyakran társul negatív jelentéstartalom hozzá. Biztosan te is hallottad már: „Annyira egoista és karrierista, hogy csak önmaga érdekli, önmegvalósít!”, vagy nem kevéssé rosszallóan: „Nem ér rá a családjával foglalkozni, mert éppen el van foglalva önmaga megvalósításával.” , esetleg rosszmájúan: „Kirepültek a gyerekek most nekiáll önmegvalósítani!” …és még folytathatnám az idézeteket.

A közmegítélés szerint, aki önmegvalósít az csak magára gondol és mindenki máson átgázol, azaz egoista, nemtörődöm alak. Főleg, ha nő az illető, mert ugye egy nőnek nem az a dolga, hogy nagyra törő céljai, álmai legyenek… Persze bőven vitatható ez az elgondolás, mert akár ettől jobb és kiegyensúlyozottabb emberré is válhat, aki a gyereki számára hiteles és példaértékű ember tud lenni. Nagyon nem fogok belemélyedni a köztudati, merőben negatív és kifejezetten destruktív szóhasználat megvitatásába, viszont addig megyek, hogy lásd miért és meddig nem jó másoknak, ha TE önmegvalósítasz.

Meggyőződésem szerint az önmegvalósítás egy kiteljesedést célzó életszemlélet és értékrendszer, mely abból indul ki, hogy az egyéni boldogság, harmónia mindenki számára elérhető. Ezt megközelítést fogom kibontani a következő pontban, mely egy általam alkotott ún. holisztikus önmegvalósítás megközelítés lesz.

Addig is, kérlek gondold át a következő kérdéseket:

1. Vajon miért tartják úgy még ma is sokan, hogy az önmegvalósítás valamilyen negatív értelmű fogalom, és legfőképpen negatív, ha egy nő az önmegvalósításával foglalkozik? Gondolok itt arra, hogy ki és milyen háttérneveltséggel, ki és milyen érzelmi sérülésekkel pl. az anyja, felesége kapcsán gondolhat ilyesmire?  Vajon miért lehet az bárkinek rossz, ha Te megtalálod önmagad, felismered, hogy mikor nem cselekszel önmagad szerint, hanem valamely “hozott” vagy “másoktól kapott” program, látott viselkedésminta alapján?

Szerintem azért láthatja vagy veheti rossz néven bárki, ha Te önmegvalósítasz, mert:

1. nem leszel többé kontrollálható – hiszen azon az úton jársz, amit Te választasz magadnak és nem a mások által kijelölt, elvárt, megkövetelt, stb. utakon

2. nem vagy felelősségre vonható a külső és általad el nem fogadott szabályrendszerek által, hiszen annak nem biztos, hogy még tagja vagy, nem biztos, hogy magadra kötelezően érvényesnek tartod és elfogadod, azaz nem biztos, hogy megfelelsz az adott társadalmi/kulturális, stb. elvárásrendszernek – viszont,

3.  100%-ig felelősséget vállalsz mindazért, amit mondasz, teszel, érzel – tehát ezek alapján még magadhoz is merészeled venni a változtatás, cselekvés jogát

4. eltérsz a többségtől, kiválsz és kilátszol a tömegből, mersz individum lenni, aki fekete-fehér helyett színesben látja a világot, mitöbb

5. optimistán és reményteljesen a saját felismert erődben, tehetségedben megállva és a szerint cselekedve éled az életed

6. egyre jobban tudsz olvasni a sorok között, felismerni a háttér motivációkat

7. egyre inkább tudatában vagy annak, hogy nem létezik egy igazság, csak személyes igazságok, amelyek adott esetben hasonlítanak egymásra és támogatják egymást, adott esetben viszont egymás ellen valók és hatók

8. egyre inkább tudod, hogy előrehaladásodhoz egyáltalán nem szükséges mások eltiprása, sőt

9. felismered, hogy Te is jobban érzed magad és jobban is haladsz előre, ha másokat támogatsz, segítesz a saját ügyeikben és útjukban való előrehaladásban; s ezért

10. másokat elfogadó, őket támogatni tudó jelen-létben éled az életed.

11. Így élve pedig, legyen bármilyen válságos, negatív a  Téged körülvevő környezet megtalálod a saját és mások személyes értékeit és képes vagy örömben megélni a saját és másokkal közös pillanataidat. 

12. Nem hat rád a tömeg manipuláció, a megfélemlítés, a járványok és a védőoltások média propagandája. 

Hááát, igen, először meglehetősen furcsa és elég unszimpatikus leszel, hogy hogy érezheted magad jól, miközben annyi a világban a szenvedés; aztán el is fordulhatnak tőled, mert ugye túl jó lenne melletted, még támogatást is kaphatnának tőled és kénytelenek lennének szembenézni azzal, hogy mindez akár nekik is sikerülhet és ők is élhetnek boldog életet. Tehát azzal szembesíted a környezetedet, hogy valójában mennyire gyengék, kiszolgáltatottak, tehetetlenek mindazzal szemben, ami őket körülveszi. S ez elég fájdalmas és keserű pirula. Természetesen nem ez a célod és ők is tekinthetnének rád úgy, mint, akinek sikerült – és ha neki sikerült, akkor nekem is fog. De ehhez szembe kellene nézni mindazzal, ami az életükben jelenleg van. Mi több azzal is, hogy valójában és végső soron tényleg csak magukra számíthatnak abban, hogy kimásszanak a saját maguk által (életeken és generációkon át) ásott gödörből. Azért ez nehéz, ugye?

Ezért lehet sokáig egyszerűbb azt az utat választani, hogy Téged is le akarnak húzni maguk közé. Csak tudd, hogy ettől ők ideig-óráig jobban éreznék magukat, te viszont garantáltan és hosszabb távon rosszul…hiszen tudod már milyen a másik oldalon állni. Ezért a legjobb tanácsom legalább az átállás (önismereti munka, önfejlesztés és öngyógyítás) idejére, hogy keress olyan embereket, akik építenek, emelnek és megtartanak Téged.

Indulj ki abból (és ha kell térj mindig ide vissza:), hogy Te azért indulsz útnak az önismeret, önfejlesztés terén, mert egy a mostaninál jobb életet szeretnél élni és azt is szeretnél biztosítani a szeretteidnek, gyermekeidnek, környezetednek. Ezért minden más, ami ezt nem támogatja és ezen törekvésed ellen hat egy újabb sor belső és negatív elvárásrendszert fed fel, melyek csupán kivetülnek ismét a külvilágba. S valójában ezek is belőled indulnak ki és a Te környezetedben jelennek meg mint látszólagos ellenerők, de valóságos belső visszafogó erők.

Egyenlőre azt a kérdést tedd fel magadnak, hogy számodra mi lenne a félelmetes abban, ha boldog, egészséges és sikeres önmegvalósított életet élnél?

Ha belegondolsz találsz majd ilyeneket…a szakirodalom siker-fóbiaként is ismeri ezt. Hiszen, ha sikeres leszel és jól élsz, akkor:

  • lehet, hogy elfordulnak a barátaid tőled? (akkor vajon valóban a barátaid voltak ők?)
  • lehet, hogy annyi én-időd lesz, hogy nem tudsz majd vele mit kezdeni? (ha megtalálod és járod a saját utadat garantálom, hogy nem lesz ilyen érzésed:)
  • lehet, hogy annyi pénzed lesz, hogy a szomszédok kinéznek és el kell hagynod a lakóhelyed? (végül is, ha ilyenek a szomszédaid lehet, hogy Te is újakat kívánnál magadnak, nem?

Szóval Tedd fel magadnak a kérdést kérlek, hogy szerinted hogyan hatna a környezetedre és a te érzéseidre, önmagadról alkotott véleményedre az, ha gazdag, befolyásos, hatalommal bíró, sikeres és mondjuk még szép és művelt is lennél egyszerre?

***

Eredményes önmegvalósítást, teljes, örömteli életet kívánok Neked:

Pozsgai Nikoletta

önmegvalósítás specialista, önfejlesztő könyv író

www.onfejlesztes.info / www.noionmegvalositas.hu / www.kineziologiakezeles.hu

S rólam bővebben itt találhatsz megannyi információt:

www.pozsgainikoletta.com

A szerző

Pozsgai Nikoletta Katalin, személyiségfejlesztő tréner, önfejlesztő oktató anyagok és könyvek írója, előadó. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segíti elsősorban azokat, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, személyes tehetségeik és értékeik felismerése és kiaknázása.